5 συμβουλές για να αυξήσετε το κοινό σας στο facebook

19/03/2013

Με το παρόν άρθρο μπορείτε να επεκτείνετε το κοινό της επιχείρησής σας στο facebook μέσα από λίγα απλά βήματα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι επιχειρήσεις και οργανισμοί που πραγματοποιούν αναρτήσεις από πέντε έως επτά φορές την εβδομάδα, έχουν αντίκτυπο μόλις στο 16% του συνόλου των «θαυμαστών» της σελίδας. Ενώ το facebook δεν έχει ποτέ γνωστοποιήσει επίσημες μεθόδους αύξησης της απήχησης της σελίδας, υπάρχουν αρκετές τακτικές προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατ' αρχάς, ας μελετήσουμε τον αλγόριθμο (EdgeRank) που χρησιμοποιεί το facebook για τον προσδιορισμό του περιεχομένου με τη μεγαλύτερη αξία. Τρεις είναι οι παράγοντες καθορίζουν την αξία περιεχομένου: συγγένεια, βάρος και χρόνος. Η συγγένεια υπολογίζεται με βάση το πόσο συχνά εμπλέκεται ο θαυμαστής με το περιεχόμενο της σελίδας, υπολογίζοντας και τις επισκέψεις σε αυτή. Το βάρος, ή δημοτικότητα, καθορίζεται από το είδος και την ποιότητα των ενεργειών του θαυμαστή που λαμβάνει μία ανάρτηση (like, σχόλια, δημοσιεύσεις). Τέλος, ο χρόνος και η φθορά των αναρτήσεων. Με την πάροδο του χρόνου η ανάρτηση γίνεται όλο και λιγότερο σχετική με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν στη ροή ειδήσεων του χρήστη.

Η κατανόηση του αλγορίθμου EdgeRank είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε τη στρατηγική του περιεχομένου σας. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε πέντε απλούς τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε την επιχείρησή σας στο facebook.

1. Μάθετε το κοινό σας

Μελέτη οπαδούς σας για να μάθετε τη θεματολογία που θέλουν, πότε την θέλουν και τη μορφή με την οποία το θέλουν. Μελετήστε το Facebook Insights όσο το δυνατόν περισσότερο. Το Facebook Insights είναι ένα εργαλείο που προσφέρει σε αριθμούς, με χρήση διαγραμμάτων, την αλληλεπίδραση των θαυμαστών με τα περιεχόμενα της σελίδας. Ανακαλύψτε αν οι θαυμαστές σας καταναλώνουν χρόνο στη σελίδα σας από τη δουλειά, σε μια φορητή συσκευή ή μόνο ανταποκρίνονται σε βίντεο; Προτιμούν μία ή δύο δημοσιεύσεις ανά ημέρα; Οι απαντήσεις στα προηγούμενα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή θαυμαστών και θα αυξήσει την πιθανότητα να εμφανιστεί η δημοσίευσή σας στη ροή ειδήσεων των θαυμαστών σας.

2. Δημοσιεύσεις λακωνικές, επίκαιρες και χωρίς υπερβολές

Αξιοσημείωτη είναι η αποτελεσματικότητα των σύντομων μηνυμάτων. Μελέτες δείχνουν ότι δημοσιεύσεις μεγάλου περιεχομένου συνήθως δε διαβάζονται και αποθαρρύνουν ενέργειες από την πλευρά του χρήστη. Σύντομες και περιεκτικές δημοσιεύσεις καθιστούν ευκολότερη την αλληλεπίδραση με τους θαυμαστές σας.

Συχνές και εύστοχες δημοσιεύσεις προκαλούν ενθουσιασμό, αύξηση των θαυμαστών και αυξάνει την πιθανότητα να επιστρέψει κάποιος στη σελίδα. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για προσεχείς εκδηλώσεις – οι θαυμαστές θέλουν συμμετοχή και απλά χρειάζονται μια πρόσκληση.

Μη φοβάστε να προσκαλείτε τον κόσμο να συμμετέχει. Να είστε σαφής και να ρωτάτε ευθέως το κοινό σας αν τους «αρέσει», ζητήστε τα σχόλιά τους και μοιραστείτε τη θέση τους. Έτσι οι δημοσιεύσεις σας θα φτάσουν ευκολότερα στην ροή ειδήσεων των θαυμαστών σας, άρα και τους φίλους τους.

3. Περιεχόμενο

Η αλήθεια είναι ότι όσο και να προσπαθείτε, η ποιότητα του περιεχομένου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διεύρυνση του κοινού σας. Δώστε στους θαυμαστές σας αξιόλογο περιεχόμενο. Όσο αφορά τη μορφή, οι φωτογραφίες αποτελούν τη πιο συναρπαστική μορφή περιεχομένου προς δημοσίευση. Προκαλούν καλύτερη εντύπωση στο μάτι και έχουν μεγαλύτερο βάρος στην αξία περιεχομένου.

Κάνοντας ερωτήσεις στους θαυμαστές σας, τους ενθαρρύνετε να σχολιάζουν και να διατηρούν ζωντανές τις αναρτήσεις σας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται έμφαση στη διαδραστικότητα, ενώ με τις κατάλληλες ερωτήσεις δίνετε τη δυνατότητα στους θαυμαστές σας να συμφωνήσουν με ένα απλό «like» αντί να πρέπει να σχολιάσουν.

4. Κρατήστε το κοινό σας

Οι θαυμαστές θέλουν να ξέρουν ότι η γνώμη τους μετράει και οι επιχειρήσεις τους ακούν. Πολλά στελέχη στα κοινωνικά δίκτυα το παραβλέπουν αυτό. Ένα απλό «ευχαριστώ», ακόμα και ένα μόνο like σε δημοσίευση θαυμαστή σας αρκεί, για να του επισημάνετε ότι έχει την προσοχή σας και παράλληλα ενισχύει την προβολή σας.

5. Μετατρεψτε τους φίλους των θαυμαστών σας σε θαυμαστές

Το Facebook Insights παρέχει στους διαχειριστές μετρητή φίλων θαυμαστών, λέγοντας στους διαχειριστές πόσοι ακριβώς άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν ενδεχομένως οργανικά στο περιεχόμενο της σελίδας. Οι φίλοι των οπαδών είναι εξαιρετικά σημαντικοί - είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν τη σελίδα σας στο facebook ή τον ισότοπο σας, να αγοράσουν προϊόντα και τελικά να γίνουν οι ίδιοι θαυμαστές.

Μία άλλη τακτική, επί πληρωμή όμως, αποτελεί το Facebook Ads . Με το Facebook Ads , μπορείτε να στοχεύσετε συγκεκριμένα μόνο τους φίλους των θαυμαστών σας, αξιοποιώντας τη σχέση τους. Οι διαφημίσεις στο facebook δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να φτάσετε τους φίλους των οπαδών σας, αλλά και τους οπαδούς των ανταγωνιστών σας.

Το συμπέρασμα

«Το συμπέρασμα είναι ότι το Facebook θέλει οι χρήστες να καταναλώνουν περιεχόμενο, έτσι ώστε ο αλγόριθμος του να επιβραβεύει τις σελίδες που δημιουργούν το πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο.»